Skip to content

Mangalda Kalkan

tabakta iner… Eeet, sınıra canlı kalkan olarak gidecek DTP’liler şerefine, Sivastopol koyunun derinliklerinden geliyor…

Malzemeler – 6 kişi için
Kalkan (e haliyle), 2.5 – 3 kiloluk
Ayçiçek Yağı, 2 su bardağı
Biberiye (rozmari de olur), tepeleme bir çorba kaşığı
Kekik, tepeleme bir çorba kaşığı
Zencefil, silme bir tatlı kaşığı (tazeyse rendelenip)
Karabiber, bir tatlı kaşığı

Tarif
Bir satır kullanılarak kalkan 10 ila 20 şer santimlik parçalara kesilir. Satırla vurulduğunda ağzından götünden fışkırıp duvarlara yapışan boku ve iç organları birine temizletilir, balığa yapışmış olanları yıkanır. Mide bulantısı için bi ilaç alınır, gerekiyorsa çıkılıp biraz hava alınır, Gelinir. Ajandaya “kalkan temizlemeyi öğren” diye not düşülür…

Düz ve yayvan bir tencere ya da tepsi içerisinde sıvı yağ, biberiye, kekik, zencefil, karabiber karıştırılır (tuz konmaz). Satırla pare pare eylenmiş ve içe sinmeyip defalarca yıkanmış kalkan bu sos içerisinde marine (salamura) edilir. Minimum iki saat. Kalkanın marine edilmesi için ayrılan sürenin bitimine yarım saat kala mangal yakılmaya başlanır. Yakıt olarak kullanılan malzeme (odun mudur artık odun kömürü müdür eski eşin/sevgilinin kemikleri midir her neyse) tamamen köz olup da üzeri inceden kül toplar gibin olduğunda balıklar pişirilmeye başlanabilir.

Bir tarafı pişip tam olarak kızardığında ters çevrilir, tuzu ekilir, alt tarafı da pişene kadar bir daha elleşilmez. Alt tarafları da pişince o tarafları da tuzlanıp her tarafları tuzlanmış olarak tabaklara alınır. Yinir.

Arkadaşlara “olm bi baktım kuma yatmış bu çıtı çıkmıyo; arkadan sessizce yaklaştım, elimle haa, iki elimle bi kavradım bunu, dizimin üstünde omurgasını kırdım… yok be abiii, hangi zıpkın ahahahaha…” diye ballandıra ballandıra anlatılır. Bloga tarif olunur, yalancı göt diye tarihe geçilir.